Perspektiver for ”Den nødvendige samtale i parforholdet”

Perspektiver for ”Den nødvendige samtale i parforholdet”

Familien har en stor og afgørende betydning både for den enkelte, for familiens medlemmer og for samfundet. Det taler vi ikke så ofte om. Hvad samfundets institutioner gør i forhold til familien er noget, der er langt større fokus på. Desværre er parforholdet for mange sat på vågeblus. Der er simpelthen ikke tid nok. Vi ønsker det egentlig ikke sådan, men vores travle hverdag dominerer hvad vi synes, vi har tid til. Skal parforholdet blive godt, og være det sted, hvor parret finder en fortrolig, støttende partner og ven i livet, stiller det krav om, at forventninger til parforholdet afstemmes.

Hvis man som par har fælles værdier og holdninger, og i øvrigt gør en del ting sammen, er sandsynligheden for et både godt og langvarigt parforhold større.  Her spiller det også ind, at du har tillid til din partner. Hvis man som par lader hinanden tale, og lytter med åbent hjerte, vil der opstå noget helt nyt. Der er et potentiale i at tale sammen, og give hinanden tid og rum til at fortælle om de emner, der betyder noget.

Foruden samtalen, betyder også kropssproget og stemmen meget i kommunikationen med partneren. Gennem en mere bevidst brug af kroppens sprog får man mulighed for at åbne op for en ekstra dimension i relationen og vil opleve hvordan forholdet begynder at bevæge sig på nye måder

Der ligger et potentiale i at tale med sin partner. Det bliver både muligt at forebygge sygdomme og mindske konsekvenser hvor sygdomme eller andre alvorlige problemer træner sig på. Det fysiske og psykiske helbred bliver bedre gennem samtaler.

Der er meget at hente ved at styrke relationen til partneren. Blandt andet ser immunforsvaret ud til at blive bedre, når parforholdet er godt. Der skal ikke så meget til, før effekten ser ud til at være positiv, når man taler sammen. Er man ude i belastende følelsesmæssige oplevelser vil samtaler om det oplevede skabe mening og have god effekt i forhold til både psykisk og det fysisk sundhed.

Vi kalder par i en familie for familiens arkitekter. Som de voksne i familien har ”arkitekterne” opgaven at udvikle familiens børn til demokratiske, ansvarlige mennesker i en verden som både er dynamisk og kompleks. Samtalen kan styrke fællesskabsfølelsen i familien. Det er det vigtigste grundlag for at socialisere børn til at blive bevidste, ansvarlige borgere.

At skabe et familiefællesskab og et godt og velfungerende parforhold kræver bl.a., at man kan håndtere de to roller, man har, nemlig som kærestepar og som forældre.

Vi mener, at der er et stort behov for at tale om forhold, der skaber sammenhæng i vores liv, og dermed, hvad det er vi ønsker i livet. Der er ingen grund til at lade stå til. Det er også vigtigt at lære at sætte grænser. Man kan beslutte sig for at tale sammen og lytte til hinanden med åbent hjerte. Men det kræver viljen til samtalen. Ændringer kommer ikke af sig selv.

Det er vigtigt at erkende, at man ikke altid har ret, at man kan tage fejl. Den rolle, man har som lytter i samtalen, er afgørende, når man skal sætte dig ind i, hvad partneren taler om. Det er derfor vigtigere at lytte end at tale og argumentere.

RELATERET NYHED

Gå, forstå og spis!

Vil du med ud i naturen? Giv dig selv og din ven/partner en meningsfuld og berigende oplevelse! Rabarbergaarden og Let's…

GÅ OG FORSTÅ – Ny bog er netop udkommet fra Psykologisk Forlag

Det er ret almindeligt at have problemer i parforholdet og familielivet. Det sker - og der kan gøres noget ved…

”Par i bevægelse i naturen” er blevet evalueret og viser, der er evidens for konceptet. Læs mere her.

”Par i bevægelse i naturen” er blevet evalueret og viser, der er evidens for konceptet. Læs mere her. Evalueringsrapport (18…

Den 5. September 2019 holdt vi oplæg i Helsingør for Partnerskabet ABC for mental sundhed

Den 5. September 2019 holdt vi oplæg i Helsingør for Partnerskabet ABC for mental sundhed.  Næsten 60 deltagere i konferencen hørte…